Skip to content

Merethe og Kjell Ivar satser på godt og grønt gårdsliv i Storvika

7. juli 2022

På Storvik Gård i Storvika i Gildeskål er Merethe Skille og Kjell Ivar Hansen i full gang med å virkeliggjøre drømmen om å en dag leve av det de selv produserer. – Start Opp Salten etablererkurs har hjulpet oss med å komme i gang med å virkeliggjøre drømmen vår, sier paret.

Merethe og Kjell Ivar satser på godt og grønt gårdsliv i Storvika etter å ha deltatt på Start Opp Salten etablererkurs
Merethe Skille og Kjell Ivar Hansen satser på småskala produksjon av fisk, kjøtt og strikkeprodukter i Storvika i Gildeskål. Foto: fortellfortell.

Det hamres og snekres på Storvik Gård. Den nesten 150 år gamle låven på gården skal bli lokale for småskala produksjon av fisk fra havet rett utenfor stuevinduene i Storvika. Kjøtt fra villsau som beiter i fjellsiden ovenfor våningshuset på gården skal bearbeides i lokalene om høsten. I tillegg skal Merethe lage ulljakker, ullbukser og ulldresser til barn og voksne for salg med strikkemaskinen. Men først skal taket på låven skiftes ut og lokalene bygges om til produksjonslokale. Etter hvert kommer et lite gårdsutsalg.

Inspirert av “feskarbonden”

– Vi er akkurat der vi skal være, ifølge planen vi la da vi deltok på Start Opp Salten etablererkurs i fjor høst. Planen er å starte med å bearbeide kjøtt i den ombygde låven høsten 2023, etter at Mattilsynet har godkjent lokalene. 20 villsauer ankommer allerede i august. Maskinstrikkingen gjør jeg flere ettermiddager i uka, forteller Merethe.

Det er den tradisjonelle “feskarbonden” i Nordland som levde av fiske, et lite gårdsbruk og kanskje en tilleggsjobb, som har inspirert det trivelige paret til å skape sine egne arbeidsplasser på gården i Storvika. Da landet stengte ned under pandemien og Merethe og Kjell Ivar satt på hjemmekontor, begynte de to å leke med tanken om å kunne livnære seg av gården, slik tidligere generasjoner har gjort.

Både Merethe (48) og Kjell Ivar (55) har andre jobber, samtidig som de bygger opp den nystartede bedriften. Også det etter planen. Merethe er utdannet både siviløkonom og ingeniør. Hun har akkurat startet i ny jobb innenfor HR og personal i Gildeskål kommune, etter å ha hatt en lederstilling i Bodø kommune i flere år. Jobbskiftet betyr kortere vei til jobb, og desto mer tid til å jobbe med nystartede Storvik Gård. Kjell Ivar er i dag prosjektleder for et entreprenørfirma i Meløy. Kunnskapen om hvordan foredle fisk til boknafisk, rødsei og andre lokale fiskevarianter, lærte han fra sin far og bestefar allerede som guttunge.

Kunne hobbyen bli levebrød?

– Drømmen om det gode, enkle livet på gården uten stress, mas og støy bare vokste mer og mer, og vi bestemte oss for å finne ut om dette var liv laga. I 2021 tok vi kontakt med Sjøfossen Næringsutvikling i Gildeskål kommune for å få råd om hvordan vi kunne komme i gang med et bærekraftig gårdskonsept, beskriver Kjell Ivar.

Siden den gang har mye skjedd. Sjøfossen Næringsutvikling hjalp til med å opprette kontakt med Statsforvalteren om endring av bruken av gården, Mattilsynet om å få godkjente produksjonslokaler og Innovasjon Norge om finansiering. Sommeren 2021 registrerte Merethe et enkeltmannsselskap for hele konseptet.

Våren 2022 fikk Merethe og Kjell Ivar innvilget et tilskudd fra Innovasjon Norge til å utvikle konseptet, og Sjøfossen Utvikling ga et etableringstilskudd som blant annet bidro til å finansiere en nettside og grafisk profil.

– Det var Sjøfossen Utvikling som anbefalte oss å delta på Start Opp Salten etablererkurs. Vi deltok på digitale kurset sammen med flere andre bedrifter i Salten. Her lærte vi veldig mye på kort tid, fortsetter han.

Hver fredag ettermiddag mens kurset pågikk, benket paret seg sammen rundt spisebordet for å jobbe med Storvik Gård. Den digitale portalen Entreprenerdy var til god hjelp i arbeidet. Her ble både kartleggingen av markedet og potensialet for konseptet konkretisert. Det var på Start Opp Salten etablererkurs forretningsplanen og de ulike stegene frem mot full drift i 2024 ble lagt.

Fredag ettermiddag har vært fast prosjektdag hvor Merethe Skille og Kjell Ivar Hansen har benket seg rundt spisebordet i stua på Storvik Gård
Fredag ettermiddag har vært fast prosjektdag hvor Merethe Skille og Kjell Ivar Hansen har benket seg rundt spisebordet i stua på Storvik Gård for å arbeide videre med konseptet. Foto: fortellfortell

Nettbutikk, sosiale medier og samarbeid med andre

Det var ssærlig spissingen av konseptet og måter å selge de lokalproduserte produktene på, som det var nyttig å jobbe med på kurset, synes de to. Syretesten på at markedet for hjemmelaget tradisjonsmat er stort er at prøveproduksjonen av boknafisk i vår ble utsolgt på kort tid etter et innlegg på Facebook.

– Kundene våre ønsker kvalitetsvarer fremfor å handle billigst mulig. Vi er bevisste på at vi vil satse på “grønn” drift på gården. Vi planlegger å selge varene våre gjennom samarbeidspartnere, som den lokale campingplassen, den nyetablerte kaféen i Storvika, sosiale medier, og etter hvert fra egen nettbutikk, legger Merethe til.

Begge er enige i at å delta på etablererkurset brakte dem kvantesprang nærmere å virkeliggjøre drømmen om å livnære seg av gården og nærområdet. Paret skynder seg langsomt. De bruker egne midler til investeringene, uten å finansiere med lån. Det vil i neste runde gjøre det enklere å drive lønnsomt når alt er oppe og går.

Strikkemaskinen går flittig på Storvik Gård
Strikkemaskinen går flittig og flotte ullplagg trylles frem av Merethe Skille. Foto: fortellfortell

Kontakt kommunen for å få tips og råd og informasjon om etablererkurs

– Vårt fremste råd til andre som har tanker om å starte egen bedrift er å ta kontakt med kommunen for å få tips og råd på veien, slik vi gjorde. Siden vi skal jobbe med mat er det mange lover og regler å forholde seg til, og vi fikk hjelp med å nøste i regelverk gjennom kontakten med Næringsmiddeltilsynet, hvordan omdisponere fjøset til produksjonslokale, støtte fra Innovasjon Norge og Sjøfossen Næringsutvikling, og ikke minst Start Opp Salten etablererkurs, understreker Merethe og Kjell Ivar.

Silje Nordgård hos Sjøfossen Næringsutvikling AS gleder seg over at de kunne hjelpe Storvik Gård i gang.

– Vi ønsker å støtte opp om nye arbeidsplasser, kreativitet og etaleringslyst. Jobben vår er å være en hjelp og støtte for dem som ønsker å skape sin egen arbeidsplass eller, har en god bedriftsidé som de ønsker å diskutere. Det er bare å ta kontakt med oss!

Vil du vite mer om Start Opp Salten etablererkurs?

Silje Nordgård hos Sjøfossen Næringsutvikling AS er kontaktperson for Start Opp Salten etablererkurs
Silje Nordgård hos Sjøfossen Næringsutvikling AS oppfordrer alle som ønsker å etablere en ny bedrift til å ta kontakt for å få tips og råd på veien videre. Foto: fortellfortell
Strikkemaskinen går flittig på Storvik Gård
Strikkemaskinen går flittig og flotte ullplagg trylles frem av Merethe Skille. Foto: fortellfortell
Den gamle låven blir produksjonslokale
Den gamle låven blir produksjonslokale for fisk på vinteren og sommeren, og kjøtt av villsau på høsten. Først bygges nytt tak. Foto: fortellfortell
Det skjer mye i Storvika i Gildeskål
Det skjer mye i Storvika, som at det kommer ny kafé i den gamle skolen hvor Merethe Skille fikk nytt produksjonslokale tidligere i år.

Interessert i å delta på gründerkurs
med Start opp Salten?

Meld deg på!

Om kurset

Kalender