Etablererkurs: Selv en hundre år gammel bedrift trenger nye idéer
Også en hundre år gammel bedrift trenger fornyelse og nye idéer, så Fredrik Greger (27), fjerde generasjon Greger i fiskeribedriften John Greger AS på Røst. Da meldte han seg på etablererkurset Start Opp Salten.
En hundre år gammel bedrift må også forholde seg til usikkerhet, det er ikke unikt for oppstartsbedrifter.
– Det er fisken som bestemmer om den kommer, og hvor den kommer. Det sa både min far og bestefar. Det sa også oldefar Ludolf, som startet familievirksomheten på Røst i 1920, forteller Fredrik Greger.
Derfor var det viktig for Greger-familien at Fredrik fikk en utdanning og et yrke utenfor fiskeribedriften. Han måtte ha noe å falle tilbake på, dersom fisken en dag skulle utebli.
Fredrik flyttet på hybel i Bodø for å starte å utdanne seg som elektriker på videregående skole. Etter endt skolegang ble det læretid og elektrikerjobb i byen.
Elektrikeren vender hjem igjen
– Etter 8 år i Bodø fant jeg ut at livet i byen og yrket som elektriker ikke var det jeg ønsket å fortsette med, forklarer Fredrik om oppbruddet. Om at savnet etter øya lengst vest i Lofoten og savnet etter familien ble stort. For ett år siden flyttet han tilbake til Røst.
Fredrik hadde tatt sin tørn med å skjære torsketunger som barn og jobbet i produksjonen i familiebedriften i ferier og helger, så fiskeindustrien kjente han godt. Det var derfor naturlig å jobbe i familiebedriften sammen med far Gøran, som er innkjøpssjef og onkel Johnny, som er daglig leder.
Greger ble etablert i 1920 og omsatte tørrfisk, saltfisk og fersk fisk for 170 millioner i 2019, mesteparten eksport til Italia og Portugal. Det er 20 ansatte i bedriften. I januar til april kommer ytterligere 40 sesongarbeidere for å behandle fisken.
Med sin interesse for ny teknologi, tall og matte, fikk Fredrik rollen som markedsansvarlig og ansvar for budsjetter og å analysere forretningsområdene. Fredrik så at tiden var inne til å også tenke nytt.
Røst er perfekt for nye idéer
Fiskeforekomstene på Røst er store, skreien går rett utenfor stuedøra. Golfstrømmen har i tusenvis av år sørget for at klimaet er stabilt hele året; her blir det verken veldig varmt eller kaldt. Liggende langt ute til havs, går temperaturen sjelden under frysepunktet. Her blåser det konstant. Alle disse faktorene gjør Røst til det beste stedet for å tørke fisk i Lofoten. Det tar tre måneder å tørke fisk, og 27-åringen vet nøyaktig når tiden er riktig for å henge den opp.
– Det skal ikke være frost, for da sprenges fibrene i fisken og den blir ødelagt. Det må heller ikke være for varmt, ikke for tørt og ikke for mye regn. Det er tørken som avgjør kvaliteten og hvilken pris vi får for fisken, i tillegg til størrelsen, selvsagt, beskriver Fredrik og peker på pallene med ferdig sortert tørket fisk som står lagret på tørrfiskloftet.
Skaper og sikrer arbeidsplasser
Forholdene på Røst er et perfekt grunnlag for nye forretningsområder innenfor fiskeindustrien.
– Vi var flere unge med idéer til nye bedrifter og nye forretningsområder på Røst. Dette fanget næringssjefen i kommunen opp, og hun foreslo at vi kunne delta på etablererkurset Start Opp Salten sammen. Vi var hele fire stykker fra Røst som begynte på kurset vinteren 2019, forteller Fredrik.
Fredrik fikk enda mer inspirasjon av å delta på kurset. Her ble han kjent med nye mennesker med ulike bakgrunner og fra ulike bransjer. Han møtte andre mennesker som var like sultne på ny kunnskap og å få nye idéer til å gro som han selv.
– Jeg fikk gode innspill både fra kursholderne og de andre kursdeltakerne, slik at idéene mine kunne bli enda bedre. Ved hjelp av planleggingsverktøyet Entreprenerdy kan vi avklare potensialet for idéene våre ved å analysere behovet i markedet. Vi kan lage prognoser og definere oppgavene som skal til for å få idéene opp og stå, beskriver han.
Gode idéer
Det er kanskje ikke alle idéene og forbedringsforslagene som har blitt like godt mottatt med en gang.
– Men, når jeg viser far og onkel beregningene som underbygger forslagene mine, da lytter de til meg, smiler Fredrik.
Med far og onkel som solide støttespillere, jobber han nå med å lansere noen av idéene han jobbet med under Start Opp Salten-kurset.
Han legger til at koronakrisen viste at det er smart å ha flere ben å stå på. Da ferskfisk-markedet ble totalt nedstengt, kunne fisken foredles til saltfisk til markedet i Portugal i stedet. Det førte til at vi solgte saltfisk som aldri før, og vi kunne fortsette å kjøpe inn råstoff, fisk, til resten av året. Denne fisken er nå tørket og klar til å sendes til kundene i Italia og Nigeria.
Han legger til at koronakrisen viste at det er smart å ha flere ben å stå på. Da ferskfisk-markedet ble totalt nedstengt, kunne fisken foredles til saltfisk til markedet i Portugal i stedet. Det førte til at vi solgte saltfisk som aldri før. Vi kunne fortsette å kjøpe inn råstoff, fisk, til resten av året. Denne fisken er nå tørket og klar til å sendes til kundene i Italia og Nigeria.
Næringsforeningen ble vekket til live
Det bor kun 500 mennesker på Røst, men her syder det av positivitet og ny giv på mange områder. Næringsforeningen i kommunen er oppe og går igjen, etter å ha ligget brakk i flere år. Hele tre av deltakerne på Start Opp Salten-kurset fra Røst er nå valgt inn i det nye styret.
– Å delta på etablererkurset Start Opp Salten ga oss masse ny kunnskap og selvtillit. Det inspirerte oss til å samarbeide på tvers av bedriftene våre, fordi vi ser at det gagner oss alle og hele øysamfunnet, ivrer han. For det er på Røst de vil være.
Nå er også kjæresten Sara-Emilie kommet over fjorden – for godt.