Skip to content

Etablererkurs: Selv en hundre år gammel bedrift trenger nye idéer

5. oktober 2020

Også en hundre år gammel bedrift trenger fornyelse og nye idéer, så Fredrik Greger (27), fjerde generasjon Greger i fiskeribedriften John Greger AS på Røst. Da meldte han seg på etablererkurset Start Opp Salten.

Fredrik Greger fra Røst har deltatt på Start Opp Salten etablererkurs.
Fredrik Greger fra Røst har deltatt på Start Opp Salten etablererkurs.

En hundre år gammel bedrift må også forholde seg til usikkerhet, det er ikke unikt for oppstartsbedrifter.

– Det er fisken som bestemmer om den kommer, og hvor den kommer. Det sa både min far og bestefar. Det sa også oldefar Ludolf, som startet familievirksomheten på Røst i 1920, forteller Fredrik Greger.

Derfor var det viktig for Greger-familien at Fredrik fikk en utdanning og et yrke utenfor fiskeribedriften. Han måtte ha noe å falle tilbake på, dersom fisken en dag skulle utebli.

Fredrik flyttet på hybel i Bodø for å starte å utdanne seg som elektriker på videregående skole. Etter endt skolegang ble det læretid og elektrikerjobb i byen.

Fredrik Greger jobber i familiebedriften John Greger AS på Røst.
Etter åtte år i Bodø kom Fredrik tilbake til Røst igjen for å jobbe i familiebedriften med nye idéer til å utvikle familiebedriften videre. Med hjelp fra etablererkurset Start Opp Salten er noen av idéene i ferd med å bli virkelighet.

Elektrikeren vender hjem igjen

– Etter 8 år i Bodø fant jeg ut at livet i byen og yrket som elektriker ikke var det jeg ønsket å fortsette med, forklarer Fredrik om oppbruddet. Om at savnet etter øya lengst vest i Lofoten og savnet etter familien ble stort. For ett år siden flyttet han tilbake til Røst.

Fredrik hadde tatt sin tørn med å skjære torsketunger som barn og jobbet i produksjonen i familiebedriften i ferier og helger, så fiskeindustrien kjente han godt. Det var derfor naturlig å jobbe i familiebedriften sammen med far Gøran, som er innkjøpssjef og onkel Johnny, som er daglig leder.

Fredrik Greger inne i produksjonshallen i familiebedriften.
Røst er perfekt for fiskeindustri. Her sløyes og behandles fisken som kommer inn til John Greger AS. I høysesongen fra januar til april kommer over 40 sesongarbeidere for å ta unna arbeidet.

Greger ble etablert i 1920 og omsatte tørrfisk, saltfisk og fersk fisk for 170 millioner i 2019, mesteparten eksport til Italia og Portugal. Det er 20 ansatte i bedriften. I januar til april kommer ytterligere 40 sesongarbeidere for å behandle fisken.

Med sin interesse for ny teknologi, tall og matte, fikk Fredrik rollen som markedsansvarlig og ansvar for budsjetter og å analysere forretningsområdene. Fredrik så at tiden var inne til å også tenke nytt.

Fredrik Greger på tørrfiskloftet hvor tørrfisken har blitt sortert og vraket i hundre år.
I over hundre år har fisken blitt sortert etter kvalitet og størrelse hos familiebedriften John Greger AS. - Jeg er stolt av hva familien har fått til, samtidig som vi ser behovet for å utvikle oss videre. Drahjelpen fra Start Opp Salten-kurset er uvurderlig, sier Fredrik.

Røst er perfekt for nye idéer

Fiskeforekomstene på Røst er store, skreien går rett utenfor stuedøra. Golfstrømmen har i tusenvis av år sørget for at klimaet er stabilt hele året; her blir det verken veldig varmt eller kaldt. Liggende langt ute til havs, går temperaturen sjelden under frysepunktet. Her blåser det konstant. Alle disse faktorene gjør Røst til det beste stedet for å tørke fisk i Lofoten. Det tar tre måneder å tørke fisk, og 27-åringen vet nøyaktig når tiden er riktig for å henge den opp.

Fredrik Greger vet nøyaktig når tiden er inne for å tørke fisken på Røst.
27-åringen vet nøyaktig når tiden er inne for å henge opp fisken. Det skal ikke være frost, for da sprenges fibrene i fisken og blir ødelagt. Det må heller ikke være for varmt, ikke for tørt og ikke for mye regn. Det er mye kunnskap som ligger i bunnen når Fredrik nå jobber med nye idéer til forretningsområder innenfor fiskeindustrien.

– Det skal ikke være frost, for da sprenges fibrene i fisken og den blir ødelagt. Det må heller ikke være for varmt, ikke for tørt og ikke for mye regn. Det er tørken som avgjør kvaliteten og hvilken pris vi får for fisken, i tillegg til størrelsen, selvsagt, beskriver Fredrik og peker på pallene med ferdig sortert tørket fisk som står lagret på tørrfiskloftet.

Tørrfisk for mange millioner er lagret på tørrfiskloftet til John Greger AS
På tørrfiskloftet er fisk for 50-60 millioner lagret og på tur til å sendes til Italia. Fiskeforekomstene på Røst er store, skreien går rett forbi de hundrevis av øyene og holmene. Det er Golfstrømmen som sørger for at klimaet er stabilt hele året, slik det har vært i tusenvis av år. Kombinert med havvind hele året som gir dette perfekt tørke for torsken.

Skaper og sikrer arbeidsplasser

Forholdene på Røst er et perfekt grunnlag for nye forretningsområder innenfor fiskeindustrien.

Merkingen bestemmer hvilken pris kundene er villige til å betale for tørrfisken.
Kvalitet og størrelse bestemmer hvilken pris kundene er villige å gi for fisken. Pallene merkes med kvaliteten og hvem som har sortert, og når.

– Vi var flere unge med idéer til nye bedrifter og nye forretningsområder på Røst. Dette fanget næringssjefen i kommunen opp, og hun foreslo at vi kunne delta på etablererkurset Start Opp Salten sammen. Vi var hele fire stykker fra Røst som begynte på kurset vinteren 2019, forteller Fredrik.

Fredrik fikk enda mer inspirasjon av å delta på kurset. Her ble han kjent med nye mennesker med ulike bakgrunner og fra ulike bransjer. Han møtte andre mennesker som var like sultne på ny kunnskap og å få nye idéer til å gro som han selv.

Det er på Røst Fredrik Greger vil bo.
Det er på Røst Fredrik vil leve og bo. Å skape nye bedrifter og forretningsområder gir flere arbeidsplasser og gjør det mulig å bosette seg her for andre unge også.

– Jeg fikk gode innspill både fra kursholderne og de andre kursdeltakerne, slik at idéene mine kunne bli enda bedre. Ved hjelp av planleggingsverktøyet Entreprenerdy kan vi avklare potensialet for idéene våre ved å analysere behovet i markedet. Vi kan lage prognoser og definere oppgavene som skal til for å få idéene opp og stå, beskriver han.

Gode idéer

Det er kanskje ikke alle idéene og forbedringsforslagene som har blitt like godt mottatt med en gang.

– Men, når jeg viser far og onkel beregningene som underbygger forslagene mine, da lytter de til meg, smiler Fredrik.

Med far og onkel som solide støttespillere, jobber han nå med å lansere noen av idéene han jobbet med under Start Opp Salten-kurset.

Hva er Start Opp Salten etablererkurs? Les mer her

Fredrik Greger hadde godt utbytte av Start Opp Salten etablererkurset
- Det er nok ikke alle idéene og forbedringsforslagene mine som har blitt like godt mottatt med en gang. Men, når jeg viser min far og min onkel beregningene som underbygger forslagene mine, lytter de til meg, smiler Fredrik.

Han legger til at koronakrisen viste at det er smart å ha flere ben å stå på. Da ferskfisk-markedet ble totalt nedstengt, kunne fisken foredles til saltfisk til markedet i Portugal i stedet. Det førte til at vi solgte saltfisk som aldri før, og vi kunne fortsette å kjøpe inn råstoff, fisk, til resten av året. Denne fisken er nå tørket og klar til å sendes til kundene i Italia og Nigeria.

Han legger til at koronakrisen viste at det er smart å ha flere ben å stå på. Da ferskfisk-markedet ble totalt nedstengt, kunne fisken foredles til saltfisk til markedet i Portugal i stedet. Det førte til at vi solgte saltfisk som aldri før. Vi kunne fortsette å kjøpe inn råstoff, fisk, til resten av året. Denne fisken er nå tørket og klar til å sendes til kundene i Italia og Nigeria.

Næringsforeningen ble vekket til live

Det bor kun 500 mennesker på Røst, men her syder det av positivitet og ny giv på mange områder. Næringsforeningen i kommunen er oppe og går igjen, etter å ha ligget brakk i flere år. Hele tre av deltakerne på Start Opp Salten-kurset fra Røst er nå valgt inn i det nye styret.

Fredrik Greger er valgt inn i det nye styret til næringsforeningen på Røst
Næringsforeningen på Røst er oppe og går igjen, etter å ha ligget brakk i flere år. Hele tre av dem som deltok på Start Opp Salten-kurset fra Røst er valgt inn i det nye styret.

Les mer om etblererkurset

– Å delta på etablererkurset Start Opp Salten ga oss masse ny kunnskap og selvtillit. Det inspirerte oss til å samarbeide på tvers av bedriftene våre, fordi vi ser at det gagner oss alle og hele øysamfunnet, ivrer han. For det er på Røst de vil være.

Nå er også kjæresten Sara-Emilie kommet over fjorden – for godt.

Interessert i å delta på gründerkurs
med Start opp Salten?

Meld deg på!

Om kurset

Kalender